Werkstress, we kennen het allemaal wel. Je rent net een tandje harder, je valt in voor een zieke collega of je werkt een periode harder en langer vanwege personeelstekort. 

Voor een korte periode is dit waarschijnlijk prima te doen en zal je misschien niet veel werkstress ervaren. Maar hoe langer deze periode voortduurt en hoe langer jij stresst ervaart op je werk. Hoe meer klachten je krijgt en hoe sneller je prive leven er onder gaat leiden. 

Vrouw, ik snap het. Ik heb ook veel werkstress gehad. En niet omdat ik het werk niet aan kon of omdat het te moeilijk was. Nee het kwam omdat ik niet aan mezelf dacht en mijn grenzen niet aangaf. 

Hieronder geef ik drie tips die jij kunt toepassen waardoor jij minder stress ervaart op het werk. Succes!

 

Tip 1: Zeg nee!

Herken je dat? Dat je altijd maar ja zegt omdat je bang bent dat een situatie anders niet goedkomt of zal mislukken of dat je bang bent dat jouw collega’s het jou kwalijk nemen dat je niet invalt of het werk oppakt dat er ligt?

Allemaal hele logische redenen om ja te zeggen en toch te doen wat je eigenlijk niet wil doen of waardoor je minder tijd kunt doorbrengen met je kinderen, dat sauna dagje niet door kan laten gaan of gewoon even in rust thuis wil zitten zonder van alles te moeten. En dat ene boek of tijdschrift wil lezen. Constant ja zeggen en over je grenzen heen laten gaan veroorzaakt veel stress. 

Even door de ongemakkelijkheid heen en deze ook durven voelenn

Dus alles in jou zegt nee, waarschijnlijk voel je dat je Ja moet zeggen. Maar als je echt voor jezelf kiest kan je gewoon nee zeggen. De angst voor de consequenties is vaak waarom we toch ja zeggen. Dit willen we voorkomen.

Maar denk even goed na en bedenk wat het ergste is dat kan gebeuren als je nee zegt. En nog belangrijker, klopt dit wel? Klopt die angst in jouw hoofd wel dat het erg is als je nee zegt? Vaak niet. Geen nee durven zeggen heeft een diepere oorzaak waar ik hier dieper op in ga.

 

Dus als jou iets gevraagd wordt of je in wil vallen, voor je collega wil werken, langer wil werken en je wil het niet. Zeg dan nee.

Uiteraard voel jij je dan even bezwaard omdat je het niet gewend bent om nee te zeggen. Maar uiteindelijk zal jij jezelf steeds beter leren kennen en steeds beter je grenzen aan durven geven.

Dus als jij morgen of deze week voelt dat je nee wil zeggen. Sta hier dan even bewust bij stil en kijk of het lukt om nee te zeggen. Dit kan gewoon op een rustige manier. Je kan ook zeggen: “Bedankt voor je vraag en je vertrouwen, ik zeg nu nee. Dit doe ik omdat ik voor mezelf kies”. 

Tip 2: Jij bent misbaar op het werk

Oeh en dit lijkt misschien niet fijn of negatief, maar toch is dit niet zo. We zijn zo gewend dat we alles moeten oplossen. Op het werk, thuis, voor onze vrienden etc dat we vergeten dat dit natuurlijk helemaal niet zo is.

Ook is ons aangeleerd dat het egoïstisch is om nee te zeggen en dat we voor een ander klaar moeten staan. Zelfs al moeten we daardoor dingen doen die we niet leuk vinden en harder werken. Maar is dit wel zo? Hoe vaak zeggen we: “Ja als ik het niet doe, dan doet niemand het”. Of: “Ik kan mijn collega’s of cliënten toch niet in de steek laten, wie is er dan voor ze?”. Ben jij iemand die dit zegt of doet? 

En stel jezelf dan weer de vraag, is dit wel zo? Is het wel zo dat dit zo is. Of wil jij je misschien onmisbaar voelen. En waarschijnlijk is jouw antwoord hierop nee en wil je graag dat dagje vrij of minder hard werken. De vraag is, waarom doe je dat niet? Waarom zet jij jezelf niet op de eerste plek? Waarom zijn jouw collega’s of cliënten belangrijker dan jij? En wees je hier even bewust van, zonder meteen een antwoord te verwachten. 

Tips 3: Probeer wat meer bewust te ontspannen, iets anders te doen of denken dan werk en jouw werkstress zal verminderen.

Werkstress en de gedachten aan werk of de doemscenario’s die je bedenkt als jij niet aan het werk bent of je werk niet op tijd af hebt zijn nauw met elkaar verbonden. Dit betekent dat als jij een keer vrij bent, jij je werk niet helemaal los kunt laten en in je hoofd oplossingen wil bedenken waardoor je het rustiger krijgt op het werk. 

Met als gevolg dat je van alles in gaat zetten en nog harder gaat rennen om dit voor elkaar te krijgen. Je zult alleen merken dat je hierdoor nog meer stress krijgt en je achter de feiten aanrent. Omdat je hierdoor niet minder stress zult voelen en je niet gelukkiger wordt op je werk en daardoor niet in je prive situatie. 

Juist door het rustiger aan te doen. En echt voor jezelf te kiezen zul je meer rust ervaren. Dit betekent ook dat je dus niet voor het werk uit je stress situatie of burnout komt, maar voor jezelf.

Dit betekent dat jij voor jezelf rust momenten creëert waarin je ontspant en gaat doen wat jij echt leuk vindt. En vaak doen we dat zodat we weer opgeladen zijn om te werken. Maar wat nou als we werk er helemaal buiten laten en jij dit echt voor jezelf doet, zodat je minder stress ervaart op je werk.  

Want als jij doet wat je doet voor de waardering op het werk, van je collega’s of hen niet tekort wil doen zal je in een cirkel blijven ronddwalen. Van stress naar burnout, naar werk en weer terug. En dit zal zich blijven herhalen. 

Totdat jij echt voor jezelf kiest!!

En hoe kies jij echt voor jezelf? Dat lees je hier.

Voor nu een mooie dag en ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt en je in de waan van de dag voor jezelf durft te kiezen.

Liefs Janneke