Waarschijnlijk had je het al aan zien komen, de stress is opgelopen en je gaat maar door! Je wil je graag bewijzen of anderen niet tekort doen. Terwijl je ondertussen alle overduidelijke signalen negeert. En nu kom je er niet meer onderuit: Een burn-out! En misschien wel voor de tweede of derde keer. 

Ik herken het, ik ging zelf ook alsmaar door terwijl ik allang op was. Dit probeerde ik maar te verbergen zodat niemand zou zien hoe ik gewoon echt niet meer kon. Maar ja dan voelde ik mij zwak en dacht: “Wat zeur ik nou”. Ik wilde graag laten zien hoe goed ik het kon en dat ik alles aankon. Wat een toneelstuk was dat! En wat ben ik blij dat ik uiteindelijk echt voor mezelf gekozen heb en niet meer in een burn-out terecht gekomen ben. 

Hieronder ga ik dieper in op hoe je in een burn-out terecht komt, misschien wel meerdere keren en hoe je nu eruit komt en ervoor zorgt dat je er niet meer in komt. Ik deel hier mijn ervaring als ervaringsdeskundige en mijn deskundigheid als Holistisch therapeut. Een mooi mengelmoesje van beide. 

Ik ben overigens gewoon Janneke en op alle gebieden mezelf. Dit heb ik echt mogen leren. Het heeft mij wel laten zien waar ik echt goed in ben: Bij elke problematiek tot de kern komen. Dus aanraken wat er daadwerkelijk aan de hand is. In plaats van het verhaal dat we willen laten zien.

*Hoe kom je nou in een burn-out terecht?

Een burn-out kan worden veroorzaakt doordat je maar bent door blijven gaan, je klachten genegeerd hebt en perse wilde laten zien dat je het gewoon aankan. Klinkt logisch toch? Oke gaan we iets dieper. Jij gaat maar door, ook al ben je allang op.

Ondertussen verspil jij je energie voor de goedkeuring van een ander. Je zoekt dit buiten jezelf. Jij wil graag dat anderen je aardig of goed vinden, je wil geen geld mislopen of je wil graag presteren, niet toegeven dat je niet meer kan. Laten zien dat je goed genoeg bent etc. 

Dit kost zoveel energie. Omdat je alles buiten jezelf zoekt. Wat wil jij? Wie ben jij ? En nog belangrijker: Durf jij te zeggen wat je echt vind, wat je echt wil en te vertrouwen op dat het leven naar jou toekomt als jij voor jezelf kiest?

Want als je in een burn-out terecht gekomen bent slik je veel in, ga je constant over je grenzen heen en laat jij jou dingen zeggen waarvan je al voelt dat het niet bij jou past. Maar waarvan je dan vind dat je daaraan moet voldoen. En waarom? 

Vaak omdat we niet willen laten zien dat we anders denken over bepaalde onderwerpen. Of dat we niet achter staan bij bij bepaalde handelingen. Maar ook omdat we vinden dat we dingen maar gewoon moeten doen omdat het volgens de regels is. 

Waarom durf jij jouw waarheid niet te spreken? Waar ben je bang voor? Is het niet het belangrijkste om trouw te blijven aan jezelf? En jezelf het beste te gunnen?

 

Eenmaal (weer) in een burn-out en nu?

Nu zit je in je burn-out. Het is overduidelijk dat jij de meeste aandacht en liefde nodig hebt in jouw leven. En toch werk je er vanuit je burn-out naartoe om weer naar het werk te gaan. Wil je zo snel mogelijk van je burn-out af zodat je binnen een bepaalde tijd weer aan het werk kan.

Dus even eerlijk naar jezelf toe. Neem jij ook daadwerkelijk de tijd voor jezelf. Om te slapen, om te genieten. Dus niet alleen wanneer je lichaam echt niet meer kan he, en je niet meer uit bed kunt komen.

Maar ook daarna? Wil jij het werk weer gaan opbouwen? Of kan jij in rust gaan genieten van jezelf, van wat jij echt wil. Want vaak gaan we dan weer werken terwijl we eigenlijk nog veel te weinig energie hebben. Voelen we zelfs thuis stress om weer aan het werk te gaan. 

En waarom doen we dit nou? Waarom willen we zo graag laten zien dat we weer kunnen werken. We er weer aan toe zijn. We weer afspraken gaan maken om langzaam aan weer op te bouwen? 

Terwijl je je nog helemaal niet 100 procent fit voelt. Je hebt net een beetje genoeg energie voor jezelf en dat wil je dan weer weggeven door weer aan het werk te gaan. 

Vinden we onszelf dan zwak? Vinden we dat we niet mogen genieten terwijl we niet werken. Waarom hechten we zoveel aan werk en koppelen we werk met onze eigenwaarde. 

 

We zoeken het goed genoeg zijn buiten onszelf

Omdat we zo graag zoeken naar bevestiging dat we goed genoeg zijn, dat we sterk genoeg zijn, dat we ertoe doen etc vergeten we dat wij zelf al helemaal goed genoeg zijn. Vergeten we dat we hier alleen maar trouw aan hoeven te zijn.

Zodra we de bevestiging van buitenaf en alles wat we maar slikken loslaten om ons goed te voelen. En ons daadwerkelijk goed gaan voelen van binnen uit. Van onze eigen energie dan kunnen we van hieruit ook keuzes maken.

We mogen er echt op vertrouwen dat we al goed genoeg zijn en niet willen laten zien aan anderen dat we het wel kunnen. Want natuurlijk kan jij het. Natuurlijk ben je sterk genoeg.

Maar wel als jezelf en niet als degene die je wil laten zien……

Je mag nu gaan leven darling, in plaats van overleven!

Welke dingen je echt mag doen als je in een burn-out zit♥

Buiten wandelen, buiten zijn, rustig op een bankje in de zon zitten. Gewoon helemaal met jezelf zijn. En jezelf ook gunnen dit te doen. De gedachten die je krijgt dat je op moet schieten of er een tijd aan vast moet leggen mag je loslaten. Geniet van de zonnestralen, voel elke stap je die neemt en gun jezelf te genieten van jouw lichaam.

Doe alleen dingen waar je energie van krijgt. Geef ook je grenzen aan. Als jij geen zin hebt in een afspraak, of als jij liever alleen wil zijn. Zeg dit ook gewoon. Het gaat nu even helemaal om jou. Jij bent het belangrijkste in jouw wereld.

Probeer alsjeblieft niet te voldoen aan de dingen waarvan jij denkt dat het moet. Of koppel het goed genoeg zijn niet aan de buitenwereld. Weet dat jij al goed genoeg bent. Ook al werk je niet, doe je helemaal niks, zijn er mensen teleurgesteld etc bla bla. Het maakt niet uit. Jij gaat nu leven onder jouw voorwaarden en zelfzorg is op dit moment het belangrijkste.

Gezonde voeding, water drinken, slapen, rusten, in de natuur zijn, mediteren, etc etc.

 Neem de verantwoordelijkheid over je eigen leven

Een burn out overkomt je niet he, onthoud dat. Jij hebt hier een groot aandeel in. Jij gaat steeds over jouw grenzen heen. Jij zegt continu ja tegen alles en iedereen terwijl je hier helemaal geen energie voor hebt. Dus neem hier ook je verantwoordelijkheid voor. Zonder strengheid en stress. Gewoon in zachtheid en liefde. Jij kiest er als het ware voor om anderen boven jezelf te stellen, om jezelf niet op waarde te schatten en op nummer 1 te zetten.

Vanaf nu ga jij alleen maar doen wat jou energie geeft. Je hoeft je niet te bewijzen. Je hoeft alleen maar dingen te doen die je leuk vind en waar je blij van wordt. Alleen maar jezelf uit te spreken en jouw waarheid te gaan leven.

Mocht je besluiten om weer aan het werk te gaan lees hier hoe je jouw werkstress kan verminderen of ervoor kan zorgen dat je geen stress ervaart op je werk.

Oh ja en wat ik ook vaak hoor. Ik kan maar een bepaald aantal uren per dag iets doen. Helemaal mooi. Maar zijn die dingen dan ook echt waar jij blij van wordt? Of push jij jezelf om toch weer te doen wat er van je verwacht wordt of omdat jij wil laten zien hoe lief, leuk en sterk je bent?

Laat het los, want je bent sowieso lief, leuk en sterk, maar wel naar jouw waarheid gaan leven!

 

“Je hoeft niks op te lossen of ergens aan te voldoen. Just be you.

Basis: Er is geen goed of fout, soms zijn dingen gewoon zoals ze zijn. Just be yourself, zo dicht mogelijk bij jezelf. 

Laat je niet teveel van de wijs brengen door anderen. 

Er is niemand zoals jij, hoe bijzonder is dat?”

 Er is ook een mooi e-book te koop met inspiratie, schrijfmogelijkheden en inzichten zodat jij jezelf beter leert kennen en meer rust in je hoofd en leven kan creëren. Want het is makkelijk gezegd om tijd voor jezelf te nemen en echt voor jezelf te kiezen. Maar hoe doe je dat nou? Met de oefeningen en tekst in dit e-book neem ik je mee. Je kunt het in alle rust lezen op je laptop, telefoon, tablet en je ontvangt hem direct in je mailbox. Het is een rustgevend, e-book die jou tools geven die je in kan zetten als je stress/angst/paniek ervaart. Maar ook gewoon als je helder wil krijgen welke kant je op wil in je leven. Het book kan helpen bij het maken van keuzes, omdat je meer kan kiezen vanuit je hart. Je kan het e-book hier kopen en daarna direct downloaden. 

Liefs Janneke