In deze blog lees je hoe krachtig en sterk je zelf wordt als jij je grenzen liefdevol aangeeft. Vaak willen we anderen een goed gevoel geven of dat ze postitief over ons denken waardoor we over onze grenzen heen gaan en dus eigenlijk zelf opgebrand raken.
Grenzen aangeven kan voelen als een uitdaging, maar het is een van de mooiste geschenken die je jezelf kunt geven. Gezonde grenzen zijn niet alleen essentieel voor je eigen welzijn, maar ook voor het creëren van oprechte en liefdevolle relaties met anderen. Ze helpen je om dicht bij jezelf te blijven, zelfs in een wereld die constant iets van je vraagt. Toch kan het moeilijk zijn om deze grenzen aan te geven. Waarom is dat zo, en hoe kun je leren om vanuit zachtheid én kracht je grenzen te bewaken?
Waarom gezonde grenzen aangeven zo lastig kan zijn.
Veel mensen vinden het moeilijk om grenzen aan te geven. Misschien herken je dit bij jezelf:
- Je wilt niemand teleurstellen. Het voelt egoïstisch om nee te zeggen, ook al kost het je energie.
- Je bent bang voor conflicten. Door altijd “ja” te zeggen, hoop je spanningen te vermijden.
- Je bent gewend om voor anderen te zorgen. Misschien is het een patroon geworden om jezelf weg te cijferen, omdat je denkt dat dit van je wordt verwacht.
Deze patronen ontstaan vaak vanuit eerdere ervaringen. Misschien voelde je je als kind verantwoordelijk voor de emoties van anderen, of heb je geleerd dat je eigen behoeften minder belangrijk zijn. Wat de oorzaak ook is, het goede nieuws is dat je dit kunt doorbreken en gezonde grenzen kunt leren stellen.
Wat zijn gezonde grenzen?
Gezonde grenzen betekenen dat je duidelijk weet wat goed voelt voor jou en wat niet. Ze zijn als een liefdevolle muur: stevig genoeg om jezelf te beschermen, maar met een open poort voor de dingen en mensen die jou voeden en ondersteunen.
Grenzen stellen is geen muur bouwen om jezelf af te schermen, maar een manier om liefdevol en respectvol met jezelf én met anderen om te gaan.
Ontdek de kracht van gezonde grenzen in je leven.
Als je leert je grenzen te herkennen en bewaken, merk je dat je:
- Meer energie hebt, omdat je geen tijd verspilt aan dingen die niet goed voelen.
- Meer respect krijgt van anderen, omdat jij jezelf respecteert.
- Dichter bij jezelf komt te staan en keuzes maakt die écht bij je passen.
Grenzen stellen is niet hard of kil. Het is juist een vorm van zelfliefde. En hoe meer liefde je aan jezelf geeft, hoe meer je ook voor anderen kunt betekenen.
Enkele voorbeelden van gezonde grenzen stellen:
-
Tijd voor jezelf reserveren:
Je zegt vriendelijk “nee” tegen een uitnodiging voor een drukke sociale activiteit, omdat je merkt dat je behoefte hebt aan rust en tijd om op te laden. -
Werk-privébalans bewaken:
Als je collega’s je na werktijd berichten over werkzaken, laat je weten dat je alleen tijdens kantooruren bereikbaar bent, tenzij het echt dringend is. -
Luisteren naar je eigen behoeften:
Wanneer een vriend(in) vraagt om hulp met iets waar je je ongemakkelijk bij voelt, geef je aan dat het niet lukt of dat het niet goed voelt voor jou, zonder schuldgevoel. -
Duidelijk communiceren in relaties:
Je geeft aan dat je niet fijn vindt om onverwacht bezoek te krijgen, en je spreekt af dat mensen je van tevoren even bellen of appen als ze langs willen komen. -
Omgaan met kritiek:
Als iemand je probeert te beïnvloeden of kritiek geeft die onterecht voelt, luister je respectvol, maar houd je vast aan wat jij belangrijk vindt, zonder jezelf te verdedigen. -
Gezond omgaan met emoties van anderen:
Als een vriend(in) bij je uithuilt en je merkt dat je uitgeput raakt, geef je liefdevol aan dat je er graag voor hen bent, maar dat je nu even tijd voor jezelf nodig hebt om weer op te laden. -
Eigen tempo bepalen:
Je zegt “ik denk er even over na” wanneer iemand je vraagt een grote beslissing te nemen, in plaats van direct “ja” te zeggen uit angst om teleur te stellen. -
Jezelf beschermen tegen negativiteit:
Als iemand constant negatief is of roddelt, kies je ervoor om minder tijd met die persoon door te brengen, omdat je merkt dat het je energie kost.
Hoe een holistische sessie kan helpen bij grenzen stellen.
Een holistische sessie helpt je om op diep niveau contact te maken met jezelf. Vaak zit de kern van moeite met grenzen stellen in onverwerkte emoties of patronen die je ongemerkt hebt opgebouwd. Tijdens een sessie onderzoeken we samen:
- Welke blokkades je tegenhouden om jouw grenzen te voelen en aan te geven.
- Hoe je meer in verbinding kunt komen met je lichaam en je intuïtie, zodat je signalen van overbelasting eerder herkent.
- Hoe je zachter en liever voor jezelf kunt zijn in het proces van grenzen leren stellen.
Door deze inzichten kun je met meer zelfvertrouwen en rust je grenzen gaan bewaken.
Zet de eerste stap naar gezonde grenzen.
Wil je zelf ervaren hoe het is om krachtige en gezonde grenzen te stellen? Ontdek de kracht van jouw grenzen in mijn cursus: Ontdek de kracht van gezonde grenzen. Hierin leer je stap voor stap hoe je met meer rust en zelfliefde je grenzen kunt voelen en aangeven.
Of maak een afspraak voor een holistische sessie in mijn praktijk in Velserbroek. Stuur me een e-mail op jannekebulens@ruimteenrust.com om een sessie in te plannen of meer informatie te ontvangen.
Het is tijd om de kracht van gezonde grenzen te ontdekken. Omdat jij het waard bent.
Liefs,
Janneke
Mooi en herkenbaar geschreven!
Dank je wel! En mooi dat het raakt. Liefs