Holistische tips voor zelfliefde

Ontdek in mijn nieuwste blogartikel wat zelfliefde op een holistische manier inhoudt. Het gaat verder dan alleen oppervlakkige zelfzorg en omvat het koesteren van je fysieke, mentale, emotionele en spirituele welzijn. Holistische zelfliefde houdt in dat je jezelf accepteert en omarmt zoals je bent, inclusief je tekortkomingen en imperfecties.

Het betekent het luisteren naar je behoeften en grenzen en deze respecteren. Het omvat het voeden van je lichaam met gezonde voeding, beweging en rust, evenals het voeden van je geest met positieve gedachten, zelfcompassie en persoonlijke groei.

Het omvat ook het cultiveren van emotionele balans, het beoefenen van zelfzorgrituelen, zoals meditatie en zelfreflectie, en het creëren van harmonie in je omgeving. Holistische zelfliefde is een levenslang proces van bewustwording, groei en het voeden van je hele wezen. Ontdek de transformerende kracht van holistische zelfliefde en geef jezelf de liefde en zorg die je verdient.

Zelfliefde, waarom is dat zo moeilijk en welke tips zijn waardevol?

Zelfliefde en willen voldoen aan het beeld dat de maatschappij van ons heeft? Wat heeft dit met elkaar te maken? Doordat we steeds meer willen voldoen aan de veeleisende maatschappij en bijna chronisch het gevoel hebben dat we daardoor niet goed genoeg zijn: Als moeder, als partner, als werknemer enzovoorts vergeten we om echt aandacht te geven aan onszelf. En juist jijzelf bent het zo waard om goed voor te zorgen.

Ben jij bezig met anderen of met jezelf?

Jij wil voldoen aan van alles en nog wat en misschien wel dat anderen goed over jou denken. Maar de ervaring leert dat anderen niet 24/7 met jou bezig zijn, terwijl jij wel 24/7 met jezelf bent. Dus waarom zo hard werken aan de relatie met de ander, als je deze tijd ook kunt gebruiken om de relatie met jezelf in balans te brengen zodat jij liefdevol en met zelfliefde door het leven kan gaan, waardoor jij meer rust ervaart. 

Wat kun jij doen voor meer zelfliefde?

Wat kun je zelf doen om meer tijd met jezelf door te brengen en wat kan je dan doen om meer rust te ervaren? Want een dagje aan de sauna of een goed boek lezen is natuurlijk heel fijn en rustgevend en “moet” je ook zeker doen als je daar blij van wordt. Maar in hoeverre ben je ook daar oprecht in contact met jezelf. In hoeverre kun je daar je eigen lichaam voelen en hierin zakken? 

 Kleine oefening

* Ga op een mooie zonnige dag in je tuin, balkon of ergens buiten zitten en voel hoe de zon je huid raakt, luister hoe de bladeren geraakt worden door de wind en hoor hoe de vogeltjes fluiten. Alle zorgen die je op dat moment hebt zijn er eigenlijk niet. Want op dat moment zit jij in de tuin met jezelf in de zon. Meer niet…. geniet ervan. Kijk of het lukt om je focus op je buik en hart gebied te leggen terwijl je hiernaartoe ademt. Zonder een opdracht of doel, gewoon op jouw manier. Oefen er maar eens mee. En ervaar hoe het steeds relaxter wordt in jouw lichaam en geest. 

Inzicht

* Stop met streven naar doelen buiten jou. Dat jij pas goed genoeg bent als je een baan hebt, als je een kind hebt, als je het mooie lichaam hebt dat bij je past. Weet dat je op dit moment met alles wat er op dit moment is helemaal perfect bent zoals je bent. Het is waarschijnlijk moeilijk te geloven omdat jij jezelf aanpraat dat je niet goed genoeg bent en jezelf doelen stelt om gelukkiger te zijn of om wel goed genoeg te zijn. Maar wat is hiervan waar?

Waarom zou je op dit moment niet helemaal goed genoeg zijn zoals je bent? Ik snap het, ik heb ook heel lang negatief over mezelf gepraat. Ik heb een depressie en een burn-out gehad omdat ik constant wilde voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij en hierdoor niet besefte hoe waardevol ik zelf was. Ik besteedde hier geen aandacht aan. Pas toen ik dat begon te doen veranderde mijn leven. Mijn verhaal vind je hier

 Iets om over na te denken

* We denken allemaal dat rust momenten momenten van luiheid zijn en vinden eigenlijk dat we dit niet mogen doen in deze drukke maatschappij. Maar waarom eigenlijk niet? Het nemen van rust momenten en genoeg slaap is zo lekker voor ons lichaam en voor de connectie en band met onszelf. Bedenk voor jezelf of jij jezelf een rust moment gunt en dan bedoel ik niet op de stoel met je telefoon social media doorbladeren. Maar echt een rust moment zoals ik in de eerste tip gegeven heb. Juist als je een drukke dag hebt.

Rustmomentje

Neem dit rust momentje. Weet dat je niet van alles moet doen en je to do list af moet maken om de rust te voelen. Want vrouw, elke dag is er wel een to do list en zijn er honderd dingen te doen. Neem een rust moment voor jezelf, met een kop thee, glaasje water of whatever en zorg dat je niet gestoord wordt. In mijn e-book vind je hier meer tips over en hoe je om kunt gaat met de gedachten en emoties en vooral de veroordelingen naar jezelf tijdens het nemen van rust. 

Inzicht over jezelf willen verantwoorden en verklaren

Merk je ook bij jezelf dat jij jezelf wil verantwoorden en verklaren over waarom je de dingen doet zoals je ze doet? Weet je ook waarom je dit doet? Denk hier maar over na en sta hier bij stil. Vaak is het een belevenis van vroeger die je nu onzeker maakt en waarvan je ook niet doorhebt dat je daar nu “last” van hebt.

 Omarm jouw “tekortkomingen” en voel de rust die je hiermee creëert. 

 Juist jouw “tekortkomingen en imperfecties maken jou zoals je op dit moment bent. En in plaats van hieraan te werken zodat je weer perfect aan de maatschappij mee kan doen, kan je deze mooie imperfecties en schoonheden helemaal omarmen. 

Om de verwachtingen los te laten en niet constant  aan te moeten staan. Vooral op het werk willen voldoen aan van alles en nog wat, waardoor we hier veel stress ervaren en onszelf geen moment gunnen om stil te staan bij wat goed is voor onszelf en hierdoor meer zelfliefde ervaren. Over werkstress en wat je hieraan kunt doen heb ik ook een blog geschreven, die lees je hier.

En dit geldt natuurlijk ook voor thuis, in je vriendengroep, op het schoolplein. Waar dan ook. Bedenk voor jezelf even waarom je zo graag wil dat anderen je zien als iemand die alles kan en aankan? Wat wordt er in jou geraakt aan de gedachten dat anderen zien dat je even emotioneel, verdrietig of moe bent. Waarom mag jij dat van jezelf niet zijn?

Denk daar maar even in alle rust over na. Meer hierover vind je in mijn mooie e-book die je hier kunt aanschaffen. 

 

 

 

Merk jij ook bij jezelf dat je pas rust voelt als je aan bepaalde dingen hebt voldaan? Merk je ook dat deze rust van korte duur is? Dus als jij bijvoorbeeld je to do list van vandaag hebt afgewerkt, je deze rust voelt, maar dat er morgen weer een nieuwe to do list is? Hoe fijn zou het zijn als jij geen dingen meer van buitenaf nodig hebt om Rust en liefde te voelen? Dus om de innerlijke rust te voelen door dichtbij jezelf te blijven. Door te voelen wat je lichaam nodig heeft?

 

Neem nog een momentje voorjezelf:

Ga even liggen of zitten en voel je tenen, vanaf je tenen ga je zo naar boven met je aandacht naar je schenen, je kuiten, je bovenbenen, je onderbuik, je onderrug, je bovenrug, je borstgebied, je keel, je schouders, je nek, je achterhoofd, je oren, je ogen, je voorhoofd en weer naar beneden met alle gebieden van je lichaam. Je zult merken dat je je steeds rustiger voel. 

Aan het begin is het misschien een beetje gek of onwennig, maar hoe vaker je dit doet hoe beter jij jezelf en je lichaam en dus ook je gevoel en je grenzen leert kennen waardoor je meer vanuit zelfliefde en hartverlangens je keuzes kunt maken. Waardoor je keuzes maakt en durft te ontvangen wat goed is voor jou. 

Dank je wel voor het lezen van mijn blogartikel. Ik hoop dat de tips je dichter bij jezelf en zelfliefde brengen en onthoud: “Jij bent de baas en belangrijkste in jouw leven”. 

Meer van deze onderwerpen vind je in mijn e-book en je bent ook van harte welkom om een afspraak te boeken in mijn praktijk in Velserbroek. Dat kan door dit contactformulier in te vullen en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. 

Ik zou het ook supertof vinden als je een reactie achterlaat. Dit mag ook met vragen of opmerkingen. Of wat je bijvoorbeeld mist in deze blog en ik beantwoord dit met liefde. 

 

Liefs Janneke