Wat is echt voelen?

Voelen of denken, zo leer je het verschil echt kennen. 

Voelen is het bewust ervaren van wat er in je lichaam gebeurt, zonder het meteen te willen verklaren of begrijpen. Het is letterlijk stilstaan bij wat je voelt in je lijf — spanning, ontspanning, warmte of juist kou. Voelen betekent ook ruimte geven aan emoties, zonder ze direct te labelen of analyseren. Vaak kun je voelen herkennen aan een fysieke sensatie: een druk op je borst, tintelingen in je handen of juist een diepe, ontspannende zucht.

Wat is denken?

Voelen of denken? Lees hier waarom voelen bijvoorbeeld niet is: ” ik voel dat ik ongelukkig ben”. Maar wel is: “ik voel een spanning in mijn buik”.  

Denken is iets heel anders. Gedachten ontstaan vaak als reactie op een gevoel, maar ze zijn niet hetzelfde. Terwijl voelen in je lichaam gebeurt, speelt denken zich af in je hoofd. Een gedachte kan bijvoorbeeld zijn: ‘Ik voel me zo onzeker, straks gaat het weer mis.’ Terwijl het voelen zelf misschien een knoop in je maag is. Denken maakt verhalen, voelt vaak gehaast en creëert scenario’s over het verleden of de toekomst.

Waarom gedachten je gevoel beïnvloeden

Wat doet denken met je gevoel? 

Als je veel in je hoofd zit, kunnen gedachten je gevoel vertroebelen. Je bent dan niet meer echt in contact met wat er lichamelijk gebeurt, maar vooral bezig met wat je ervan vindt of wat het zou kunnen betekenen. Hierdoor ontstaan vaak zorgen over dingen die nog niet gebeurd zijn, of je blijft piekeren over gebeurtenissen uit het verleden. Je gedachten gaan met je gevoel aan de haal en maken het groter of ingewikkelder dan het eigenlijk is.

Waar komt dit vandaan?

Veel mensen zijn van jongs af aan gewend om te denken in plaats van te voelen. Dit komt vaak doordat emoties niet altijd welkom waren in hun omgeving of omdat ze geleerd hebben sterk te zijn en niet te veel te voelen. Het brein leert dan om snel gedachten te produceren als manier om emoties te controleren of te vermijden.

Waarom voelen goed is voor je innerlijke rust

Voelen betekent ruimte maken voor dat wat er is, zonder er meteen iets van te vinden. Door emoties te erkennen en echt te voelen, geef je je lichaam de kans om spanning los te laten. Dit proces zorgt voor innerlijke rust en maakt je minder vatbaar voor piekergedachten. Voelen is loslaten: door het er simpelweg te laten zijn, kan het ook weer wegvloeien. Hoe meer je oefent met voelen, hoe meer rust en balans je zult ervaren.

Drie oefeningen om te voelen in plaats van te denken

  1. Adem bewust in en uit: Ga zitten en plaats je hand op je buik. Adem diep in en voel hoe je buik uitzet, adem rustig uit en merk hoe je buik weer ontspant. Focus op de beweging van je ademhaling en laat gedachten rustig passeren.

  2. Voelen zonder woorden: Kies een moment van de dag en richt je volledig op wat je lichaam ervaart. Voel je voeten op de grond, de stoel onder je, of de temperatuur van je handen. Benoem niets, maar wees gewoon aanwezig bij die sensatie.

  3. Gedachten loslaten met een bodyscan: Ga liggen of zitten en focus achtereenvolgens op elk lichaamsdeel, van je tenen tot je hoofd. Merk op waar spanning zit zonder te bedenken waarom die spanning er is. Laat het er gewoon zijn.

Conclusie

Voelen en denken lijken soms door elkaar te lopen, maar door bewust stil te staan bij je lichaam kun je het verschil leren herkennen. Door vaker te voelen in plaats van te denken, ervaar je meer rust en kom je dichter bij jezelf. Begin met kleine stappen en merk hoeveel ruimte het je kan geven.

Meer rust en verbinding met jezelf

Wil je ontdekken hoe je meer in contact komt met jezelf en vanuit rust kunt leven? In mijn online cursus ‘Jouw reis naar binnen’ die je op eigen tempo kunt doen en waar geen einddatum op zit, leer ik je met liefde en zachtheid hoe je weer kunt voelen, loslaten en dichter bij jezelf kunt komen. Voel je welkom!

Liefs Janneke 

Holistisch therapeut voor mens en paard.