Zodra we besluiten dat we willen afvallen leggen we vaak een druk op onszelf. We willen zoveel kilo kwijt, naar de sportschool. Afgevallen zijn zodat we erbij horen of er mooier uitzien op een feestje. Elke week of misschien wel elke dag op de weegschaal om te zien hoeveel je bent afgevallen, maar ook heel erg balen en misschien wel opgeven als je niet bent afgevallen of misschien wel aangekomen bent.

Zoals je misschien kunt lezen ligt er op deze manier veel druk op waardoor het waarschijnlijk ook veel stress gaat opleveren. Daarom is het belangrijk dat jij je meer gaat richten op wat echt voor jou werkt en wat jij nu belangrijk vindt. Maar hoe doe je dat nou? Hieronder geef ik je een paar tips die jou kunnen helpen om echt voor jezelf te kiezen. 

 

Tip 1: Zeg nee!

Hoe vaak zeg jij ja terwijl het helemaal niet fijn voelt, terwijl je het liefst iets anders zou willen doen? Zet jij jouw behoefte aan de kant zodat jij aan de behoefte van anderen kunt voldoen? Onderzoek dat maar eens voor jezelf.

Als jij bijvoorbeeld aan alles in je lichaam voelt dat je het niet wil. Jij jezelf extreem moet motiveren om iets te doen. Of dat jij gewoon vol in de stress en haast modus schiet om het klusje toch gedaan te krijgen zodat het maar gedaan is. Misschien een andere situatie die er nu in je opkomt. Als jij het niet wil, leer dan nee te zeggen, ook als je bang bent voor de gevolgen.

Nog mooier is om de angst voor de gevolgen te onderzoeken: Waar ben je precies bang voor? Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Daag jezelf uit, maak er een soort spel van en kijk wat voor jou goed voelt en wat niet. Hierdoor voel jij je steeds minder rot, ben je minder geneigd te snoepen en weet jij steeds beter wat je wel wil en wat goed is voor jou. 

 

Tip 2: Reageer niet meteen

Neem even tijd voor jezelf wanneer een emotie of een naar gevoel plaats vindt tijdens een gebeurtenis. Daarmee bedoel ik niet dat jij je hoeft in te houden, want dan stop jij je gevoel of emotie weer weg en blijft deze terug komen. Neem een momentje voor jezelf en voel deze emotie helemaal. Zonder hem te willen op lossen of te bedenken wat je eraan wil doen.

Beter gezegd neem even een moment voor jou en de emotie die nu plaats vind en ben daar even mee. Huil als je moet huilen, schreeuw als je wil schreeuwen etc. Op deze manier ontstaat er weer ruimte om een beslissing te maken vanuit je hart. En niet vanuit de emotie. Want de emotie heb je losgelaten en opgeruimd door hem te voelen. Hierdoor hoef jij niet te snoepen of wat je ook eet tijdens een eetbui omdat jij je emoties durft aan te gaan en niet meer wil wegstoppen en dus weg eet.  

Tip 3: Denk niet voor een ander

We zijn geneigd om iets voor een ander op te lossen waardoor we eigenlijk over onze eigen grenzen heen gaan. Waardoor we aan het einde van de dag doodmoe zijn, omdat we rekening houden met de ander. Daardoor schiet het goed voor onszelf zorgen er bij in. Want je bent iets voor de ander gaan doen omdat je bang bent dat het anders mis gaat, of misschien omdat je geen ruzie wil of ziet dat de ander het moeilijk heeft.

Jouw behoefte

In plaats van dingen over te nemen kun  je ook het gesprek aangaan en vragen wat de ander nodig heeft en daarbij ook benoemen waar jouw behoefte ligt. Zo is er ruimte voor elkaars verhaal en kan jij ook aangeven wat jij echt wil waardoor de energie stroming ook weer klopt. Hier kan je ook weer energie door krijgen. Want door bij elkaar je echte oprechte verlangen uit te spreken onstaat er ook begrip en kan woede of irritatie weer plaats maken voor begrip en liefde.

En nog even een sidenote voor deze tip: Vaak als we iets willen oplossen voor de ander betekent dit dat we niet naar onze eigen pijn, geraaktheid durven of kunnen. Daarom proberen we de situatie die ons eigenlijk zo zeer doet op te lossen. Het mooie is als jij bij je  eigen pijn en geraaktheid kunt zodat je daar mee aan de slag kan.

Meld je aan voor de Online groep met gelijkgestemde

In mijn facebook community voor vrouwen die graag willen afvallen, maar telkens weer terugvallen leer je hier meer over. 1 van de redenen dat je last hebt van het jo-jo effect of dat je steeds zo streng bent voor jezelf tijdens het afvallen is omdat je het niet vanuit zelfliefde doet. Je kiest niet oprecht voor jezelf. Je hoopt dat jij je beter voelt als je afgevallen bent. Maar zo blijf je in een cirkel ronddwalen.

Het is zo belangrijk om eerst oprecht te kiezen voor jezelf en weten hoe dat moet. In de facebookgroep met gelijkgestemde vrouwen leer je hoe je dat kan doen. Op jouw eigen unieke manier en vrouwen die snappen hoe jij je voelt. Inclusief ikzelf. Waardoor we elkaar nog beter kunnen helpen. Kom je erbij? Je bent  welkom!

Deze groep is speciaal voor vrouwen die onzeker zijn en zich schamen om hun lichaam omdat ze zichzelf te dik vinden, heel graag willen afvallen en alles al geprobeerd hebben. In deze groep zijn we met zijn alles en hier leer ik je dat jij nu al goed bent zoals je bent. Niet pas als je 20 kilo afvalt. Nee nu. Zodra je liever bent voor jezelf en echt kiest voor jezelf zullen de kilo’s vanzelf mee gaan. Wel op jouw manier en vanuit de liefde voor jezelf.

Tip 4: Kies er vaker voor om even alleen te zijn

En waarom is dit nou zo belangrijk? Zodat jij echt kunt voelen wat jij wil. Dus niet afgeleid wordt door andermans meningen of reacties. Nee, hier kan jij even echt met jezelf zijn en door bijvoorbeeld middels een bodyscan (soort meditatie) kan voelen wat jij voelt en wat jij belangrijk vind in het leven, in je relatie, op je werk, whatever. Vaak gaan we dan juist snoepen omdat het kan zijn dat je het moeilijk vind om alleen te zijn en emoties op kunnen spelen etc.

Maar ook hier kun je de emoties er laten zijn, de gevoelens er laten zijn zonder er een oordeel op te hebben zodat er steeds meer ruimte ontstaat in jouw lichaam en je steeds meer bij jezelf komt. Omdat als jij een oude pijn of oud trauma van jezelf er laat zijn, verwelkomt in liefde. En no worrie hier hoef je geen moeite voor te doen, deze komt vanzelf als jij alleen bent. Kan je deze voelen en loslaten. In de bodyscan help ik je hierbij en kan je ook oprecht leren voelen.

Ook kan je de focus leggen op je ademhaling. Want zolang je hier je focust op legt kan je focus niet bij je gedachten zijn. Je gedachten brengen je vaak weer in de war en sturen je een kant op die je gewend bent, die veilig is, in je comfortzone. Maar je lichaam, je intuïtie, je hele zijn weet wat het beste is voor jou. Daar mag je echt op gaan vertrouwen. Elke keer wanneer je weer gaat denken, ga je weer terug naar je ademhaling en zo ontstaat er weer ruimte voor jou om te kiezen voor jezelf en vanuit je intuïtie een keuze te maken.

Tot slot

Uiteraard zijn er veel meer tips om dichtbij jezelf te blijven waardoor jij steeds meer vertrouwen krijgt in jezelf en jouw lichaam, waardoor je er als vanzelf goed voor wil zorgen. Voor nu laat ik het even bij deze tips.  En ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik vind het alleen maar superleuk als je een berichtje achterlaat met een reactie of een vraag en ik antwoord altijd. Mocht je vragen hebben of meer willen weten stuur me dan een mailtje op:

jannekebulens@ruimteenrust.com of volg mij op instagram: www.instagram.com/jannekebulens

Check mijn aanbod op www.ruimteenrust/aanbod

Oh ja en wandelen werkt altijd! Hierdoor ben je en in beweging, en je krijgt meer rust in je hoofd waardoor de problemen vaak minder heftig lijken als je dacht. Als jij je rot voelt en zin hebt om te snoepen kies dan voor een wandeling, daarna voel jij je sowieso beter en je hebt niet gesnoept. De oplossing!!