Waar we vaak de mist in gaan als we willen afvallen is dat we dit als een moeten gaan zien, we het niet op nummer één zetten en we doorgaan met ons dagelijkse leven. Wij kijken hoe we het afvallen, of te wel het goed voor onszelf zorgen ergens tussen onze drukke bezigheden door voor elkaar krijgen. Hierdoor komt stress, mislukkig en ons nog slechter voelen vaak om de hoek kijken. Hieronder lees je waarom we vaker nee mogen zeggen tegen de ander, zodat we ja kunnen zeggen tegen onszelf. 

♠ Waarom zeggen we ja tegen een ander?

Dit komt omdat we dit zo gewend zijn. We zijn zo gewend om harder te lopen voor een ander, om een ander te troosten, om een oplossing te zoeken voor een ander zodat die geen pijn meer heeft. We willen gewoon graag helpen. Tenminste dit is wat wij onszelf voorhouden.

Waar het echt om gaat is dat we niet willen dat we zelf geraakt worden. Het raakt ons als een ander pijn heeft, het raakt ons waardoor we in actie komen. Vaak niet ten goede voor onszelf. Omdat we het niet doen uit liefde voor onszelf, maar voor de ander. Dit heeft weer alles te maken met vroeger, met hoe je opgevoed bent. Hier kom ik in een andere blog ( in de maak) op terug. 

We hebben geleerd dat je een ander moet helpen en het egoïstisch is om dit niet te doen, of om voor jezelf te kiezen. Waardoor we in plaats van te doen wat goed is voor ons dingen gaan doen voor een ander en wij zelf op de achtergrond raken. 

Zo is er weer een dag voorbij, die je stress heeft opgeleverd en jij niet de rust hebt kunnen nemen die je eigenlijk wilde nemen. Of de tijd voor gezonde voeding hebt genomen die je eigenlijk wilde nemen. Of die fijne boswandeling, naar de sportschool etc. Nee we zijn bezig met anderen, waardoor we zelf ongelukkig blijven.

♥ Voelen wat nee voor jou betekent

Als er iets aan jou gevraagd wordt, op je werk of thuis en je hebt het eigenlijk te druk en zegt toch ja. Spoel dan even terug en ga voelen wat er gebeurt als iemand je vraagt om iets te doen. Waardoor doe je toch wat er van je gevraagd wordt, terwijl je het eigenlijk niet wil? Wat in jou wordt er geraakt of wat wil je graag aan de ander bewijzen of waar wil je misschien wel controle over houden? Wat gebeurt er als je nee zegt? Voel maar wat het met je doet.

Voelen is vaak moeilijker dan we “denken” omdat we veel in ons hoofd zitten en van alles bedenken om zoveel mogelijk controle en zekerheid te kunnen houden. Ik heb een korte meditatie met alleen mijn stem gemaakt waarin ik jou begeleid en waar jij ervaart hoe je kan voelen. Hij kost 11.11-, en duurt ongeveer 10 minuten. Hier leer je echt voelen wat er in je lichaam gebeurt zodat je oprecht kan luisteren naar je lichaam en hier de tijd voor kan nemen. Juist als je het druk hebt.

Wanneer mag je echt nee zeggen tegen de ander en ja zeggen tegen jezelf?

Een voorbeeld waar je eigenlijk ja zou zeggen tegen de ander, maar nee zegt tegen jezelf: als jij ervoor kiest om een boswandeling te maken omdat dit goed is voor jou en je hier behoefte aan hebt en je vriendin belt om te “klagen” over haar vriend dan kan jij gewoon zeggen dat je er nu voor kiest om een boswandeling te maken en even geen tijd hebt voor dit telefoongesprek.

Oeh dat lijkt eng he. Misschien ben je bang dat jij je vriendin kwetst of zij jou nooit meer wil zien etc. Maar stel dat dit zo zou zijn, dan is dat haar keuze. Jouw keuze is om te kiezen voor jezelf. Dit kan super spannend zijn in het begin en je kan ook gewoon klein beginnen. Een keer nee zeggen als je iets kleins gevraagd wordt en je hier geen zin of tijd voor hebt. 

Wat heeft nee zeggen tegen een ander nou te maken met afvallen?

Zoals je hebt kunnen lezen betekent nee zeggen tegen de ander vaak ja zeggen tegen jezelf en andersom. Dus als jij over de dag heen continu ja zegt tegen de ander betekent dit dus vaak dat jij geen tijd hebt genomen om dingen voor jezelf te doen, dingen te doen die goed voor jou zijn. Maar ook dat jij aan het einde van de dag uitgeput bent omdat jij al jou energie aan een ander hebt gegeven.

Hierdoor ben je sneller geneigd om die zak chips open te trekken, de snoep pot naast je te zetten als de kinderen slapen of stiekem in de auto te gaan eten na een drukke werkdag voor je naar huis gaat. Dit om jezelf tot rust te brengen, te ontspannen of de pijn weg te eten die je overdag gevoeld hebt omdat je over je eigen grenzen heen bent gegaan, maar hier geen gehoor aan hebt gegeven. In deze blog  geef ik je vier tips wat je kan doen om oprecht te kiezen voor jezelf. 

Ik hoop dat je iets aan deze blog hebt gehad en jij meer voor jezelf durft te kiezen. Want hey er is maar 1 jij! Mocht je meer blogs van mij willen lezen klik dan hier.

Facebookcommunity

Ook heb ik een superleuke facebookcommunity met vrouwen die willen afvallen en wel wat hulp kunnen gebruiken. De insteek van deze groep is dat we aandacht hebben voor jou als hele persoon. Dus niet alleen het afvallen, maar alles er omheen. Dus ook jouw schaamte, verdriet, gevoel van niet goed genoeg zijn, gevoel van falen etc. In een veilige groep kunnen we dit met elkaar delen. Hij is nog nieuw (januari 2023) dus je komt niet in een mega grote groep terecht. Al hoop ik wel dat we hier een mooie community kunnen bouwen. Waarin het taboe en de schaamte op overgewicht wordt weggenomen. Eenmalige kosten voor heel 2023: 69-, 

Lees hier meer over deze groep en join us. 

 Ik hoop je daar te zien,

Liefs Janneke