Schaam jij je voor je overgewicht? Zou jij het liefste willen dat je morgen slank was en jij je zelfverzekerd voelt als jij in de spiegel kijkt, met een vriendin kletst of je goed voelt zonder je constant druk te maken over je gewicht, je lichaam en de negatieve gedachten die je over jezelf hebt? Allereerst wil ik jou zeggen dat je prachtig bent. Wat jou gewicht ook is en hoe je ook over jezelf denkt. Dit mag jij ook zelf gaan geloven en jij mag trots zijn op wie jij bent. Je bent hier mooi wel en je hebt zoveel overwonnen en waarschijnlijk veel voor anderen gezorgd. Nu is het tijd voor jou. 

Jouw gedachten tijdens dat lekkere stukje taart op een verjaardag.

Zit jij op een verjaardag waarin je zin hebt in dat lekkere stuk taart? Je verlangt hier zo naar, je hebt er zoveel zin in. Je wilt proeven hoe deze taart smaakt en je verdient het ook om deze taart te eten, vertel jij jezelf. Wat maakt het nou uit als je 1 keer een taartje eet. Laat ik er dan maar extra van genieten is wat je ook tegen jezelf zegt. Ondertussen kijk je naar de slanke vrouwen en schaam jij je en leg jij je handen voor je buik. Je zou willen dat je ook slank was, geen overgewicht had. 

 Ondertussen is er een gevecht in je hoofd: Zal ik wel of geen taart eten? Wat zullen de mensen wel niet denken? Vast dat ik dik ben en dan ook nog taart eet. Je eet dit taartje snel op, en doet of je er heel veel van geniet. Je excuseert jezelf ook nog van: Ja morgen begin ik weer met afvallen of het is nu een verjaardag dus dan mag ik gewoon taart van mezelf. Je voelt je ook te dik op de stoel waar je op zit.

Je hebt geprobeerd iets moois uit te zoeken en vooral iets waarin jij je lichaam kan verstoppen. Of je bent vol trots toch voor iets wat strakker zit gegaan en denkt nu de hele tijd: Oh ben ik niet te dik, anderen vinden mij vast stom omdat ik zoveel overgewicht heb etc. In deze korte simpele meditatie, neem ik jou mee zodat je dichter bij je gevoel komt en weet hoe het is om te voelen in plaats van je continu zorgen te maken en te stressen over van alles en nog wat. Voor maar 11.11 is de meditatie makkelijk aan te schaffen in de shop. Klik hier als je wat ondersteuning bij het afvallen kunt gebruiken.

 

Tijdens de seks met je vriend of vriendin

Aarghh mag het licht uit? Straks ziet hij mijn dikke buik, ooh ik voel me helemaal niet lekker, hoe zou mijn vriend nu naar mij kijken. Straks gaat hij bij mij weg als hij ziet hoe dik ik ben. Oh my god ik wil mij het liefst verstoppen. Oh nee, mijn benen, die zijn ook hartstikke dik en mijn borsten veel te klein in vergelijking met mijn buik, ze hangen ook enzo. Nou ik ben in ieder geval blij dat hij mij neemt zoals ik ben, wat heb ik toch een mazzel. Tenminste iemand die mij leuk vindt. Ik ga mijn best doen om af te vallen en dan kan ik straks wel dat lingerie setje aan. Etc Etc Etc…..Geniet jij van de seks? Sta jij jezelf dit toe?

 

De gedachten dat je pas leuk gevonden wordt of een relatie krijgt als je eenmaal slanker bent. Je hoeft niet dun te zijn, dat past ook niet bij je. Maar in ieder geval 20 kilo lichter dan je nu weegt. Daar ga je voor, je gaat er nu echt voor. Want dan pas vinden mensen je leuk. En tuurlijk vinden ze je nu ook leuk, want jij praat wel en je doet of je blij bent. Terwijl je diep van binnen baalt, misschien wel super ongelukkig bent. En je hoopt dat je zodra je afvalt wel gelukkig bent. Wel fijne seks hebt, dat mensen het leuk vinden om bij je te zijn. Dat je meer energie hebt. Je het wel volhoudt. Eindelijk afscheid kan nemen van het extra gewicht dat je al zolang bij je draagt. 

Dat is de grootste schaamte he?

Want dat je het nu niet volhoudt en telkens weer terugvalt naar dit patroon, dat is je grootste schaamte he? Dat het je niet lukt om blijvend af te vallen, om slank en fit te zijn. Want dikkerds zijn veel minder waard en die worden als slap gezien! Al die oordelen, al die mooie plaatjes in magazines. Al die vrouwen die wel slank en gelukkig zijn en niet goed voor zichzelf zorgen. Waarom lukt mij/jou dat nou niet. En weer heb je het gevoel dat je faalt. Weer die bevestiging dat het niet lukt. Je voelt je een mislukkeling en bent ten einde raad omdat je zoooo graag wil afvallen, erbij wil horen en ook gewoon die mooie kleding aan kan, maar je weet gewoon even niet hoe het moet.

 

Lieve vrouw, ik snap jou en het kan wel anders!

 En om te beginnen de gedachten over jezelf: hoe jij over jezelf denkt, zo denken anderen helemaal niet over jou. Zij vinden jou waarschijnlijk super leuk en het boeit hun voor geen meter wat voor gewicht jij hebt. Het gaat hun echt om jou als persoon.

En even een zin van mij voor jou: Jij bent op dit moment helemaal perfect zoals je bent. Herhaal dat maar een paar keer en geloof dat ook echt. Blijf deze zin herhalen: Ik ben op dit moment helemaal perfect zoals ik ben! Tot je het gelooft en ook voelt. Je kan deze zin elke dag herhalen, deze zin is nooit teveel. Hierdoor ga je het ook geloven en ga je ook anders over jezelf denken.

 

De reden dat jij eet of dat jij negatief over jezelf praat komt door je verleden doordat er continu dingen tegen jou gezegd zijn die jij bent gaan geloven. Of zijn er onveilige dingen, heftige dingen gebeurd waardoor jij nu naar eten grijpt als er iets NU gebeurt wat lijkt op toen. Je wil je veilig voelen, verstoppen of jezelf even sussen met eten.

De emoties die naar boven komen, die jij niet wil voelen tijdens een gebeurtenis:

Laat die er helemaal zijn, want je bent op dit moment helemaal veilig.

 Door je hier bewust van te zijn en ook echt te weten dat jou gedachten, emoties, energie voortkomen uit vroeger en door het verhaal dat jij jezelf vertelt. Kun jij dit ook zelf switchen door je emoties te doorvoelen, door een moment voor jezelf te pakken en te voelen in je lichaam waar deze emoties zitten. Dus bijvoorbeeld: Jij voelt je thuis en eenzaam, dan wil je dit eigenlijk weg eten. Of je voelt je onrustig dan wil je dit ook weg eten. Of je voelt veel verdriet, hoppa eten erin want dat wil je niet voelen. Maar wat nou als je dit wel gaat voelen?

 

Mijn overgewicht 

Zo heb ik het dus gedaan. Ik had een zware eetverslaving, zwaar overgewicht  en had vreetbuien, ik at al mijn emoties weg die ik niet wilde voelen. Ik heb ptss en een depressie gehad. Ik heb vele trauma gekend in mijn leven waaronder de dood van mijn zusje en eigen kindje. Ik ben op mijn 16e moeder geworden. Kortom zoveel meegemaakt waardoor ik steeds op overlevingsstand stond en mijn emoties wegstopte omdat die te pijnlijk waren om te voelen en ik niet eens wist hoe ik überhaupt moest voelen, dat heb ik mijzelf aangeleerd de laatste 2/3 jaar.

Ik neem sowieso elke dag een momentje voor mezelf om te voelen wat er gebeurd in mijn lichaam. Hiervoor doe ik een bodyscan. Ik begin dan bij mijn voeten en houd mijn focus daar en werk langzaam naar boven tot mijn kruin en bij elk gebied in mijn lichaam sta ik even stil wat daar is. Als ik ergens spanning voel blijf ik daarbij, zonder oordeel of gedachten zodat dit stuk emotie/trauma losgelaten kan worden (zo simpel is het eigenlijk, als je bewust gaat voelen kan je ook loslaten en ontstaat er weer ruimte). Deze bodyscan kan je kopen als meditatie in mijn shop, simpel en deze duurt maar tien minuten, je koopt hem hier.

 

Zo heb ik het mijn hele loslaten van emoties en trauma gedaan zodat ik steeds minder voor eten kies en steeds meer positiever over mijzelf denk, waardoor overgewicht steeds minder een rol speelt in mijn leven.  En nu heb ik zelfs mijn eigen bedrijf en help ik jou, ik help jou door anders naar overgewicht te kijken. Dat afvallen en overgewicht niet het onderwerp is waar we aan werken, maar het kiezen voor jezelf, zelfliefde, pijnen van vroeger en hoe deze een rol spelen in jouw gedachten over jezelf . De kracht voelen die in jou zit. Door deze echt te gaan voelen. Meer over mijn persoonlijke verhaal lees je hier

 

Nog een tip: Als jij weer wil gaan eten en echt naar de supermarkt gaat om veel te kopen zodat jij dat straks lekker helemaal in je eentje kan zitten opschransen -Zoals een pak koekjes, chocola en een zak chips. Of misschien heb jij wel specifieke dingen die je koopt: Ik had dat bijvoorbeeld met kaneelstokken of drop- voel dan even wat je voelt. Wat is de onderliggende pijn die je niet wil voelen, maar wil weg eten. Zodat als je hierbij blijft en hier echt op focust verdwijnt het verlangen om dit gevoel te verstoppen of weg te drukken. Hierdoor zul je minder in je mond willen stoppen en steeds meer blij zijn met jou lijf.

 

 Ik hoop oprecht dat je iets aan dit blog hebt gehad. Mocht je iets willen vragen of iets willen delen met mij over Schaamte en overgewicht. Je graag dieper in wil gaan op de oorzaken in jou leven op overgewicht stuur me dan ook even een mailtje. Momenteel ben ik bezig met een super uitgebreid e-book die jou helpen bij het afvallen en die jou vooral helpen vanuit het kiezen voor jezelf meer aandacht te schenken aan jouw mooie lichaam! 

Heb jij behoefte aan contact met gelijkgestemde? Meld je dan aan voor mijn online facebookgroep. Eenmalige kosten voor heel 2023 hiervoor zijn 69-, Hier deel ik tips en motivatie en krijg je inzichten over wat er tussen jou en je ideale gewicht inzit. Ook kunnen we elkaar hier motiveren en onze verhalen delen. Met als insteek dat jij niet hoeft te veranderen, alleen maar dichter bij jezelf mag gaan staan en steeds weer kiezen voor jezelf. Ook die onderwerpen komen terug in deze groep. Meer info en aanmelden kan hier

Het lijkt me heel leuk je daar te zien, supertof om jou te ontmoeten. 

Liefs Janneke

 

Connect met mij op www.instagram.com/jannekebulens

Kijk even op mijn website: www.ruimteenrust.com

Of stuur een mailtje naar jannekebulens@ruimteenrust.com

Ik wens je een topdag en je bent een topvrouw he!

Dat je sterk bent en kunt overleven heb je nu laten zien. Ga je nu Leven?

 

Liefs Janneke