Nee zeggen vinden we moeilijk, hoe komt dit nou?

Je herkent het vast wel? Iemand vraagt je iets en het komt eigenlijk niet uit. Toch zeg je ja, omdat je het moeilijk vind om de ander teleur te stellen of omdat je moeilijk vindt wat de reactie zal zijn van de ander als je nee zegt. 

Dus zeg je maar Ja. 

Zodat een ander een postief beeld over jou heeft, een ander niet boos op je wordt of omdat je het zei omdat je dit zo gewend bent. En je eigenlijk altijd ja zegt als iemand je iets vraagt. De angst om nee te zeggen of het idee om nee te zeggen komt niet eens in je op. 

En dus zit je op je vrije dag te werken, ga je naar een verjaardag/afspraak waar je niet op zit te wachten. Heb je iets toegezegd waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt enzovoorts. 

Kortom, het helpt jou helemaal niet en je voelt je er niet fijn bij. 

Je voelt je wel goed als een ander blij is dat jij het doet.

Je krijgt bevestiging, je voelt je misschien even goed omdat je iets voor een ander hebt kunnen doen en die heel blij is met jou. En dit voelt natuurlijk ook hartstikke fijn. Alleen het omgekeerde geld dan ook. Als jij iets doet en een ander heeft hier commentaar op of vind het niet goed wat jij doet dan raakt jou dit ook enorm. En hierdoor raak je onzeker, wil je het nog beter doen en wil je laten zien dat je het wel kan. Maar voor wie doe je het dan eigenlijk?  Voor wie heb jij ja gezegd? Terwijl je eigenlijk nee wilde zeggen. Waarom vind je het zo moeilijk om nee te zeggen? Deze vragen kunnen confronterend zijn en misschien voel je veel weerstand, maar ook dat is juist goed. Achter de weerstand zit de kracht. Achter de kwetsbaarheid liggen alle cadeautjes. Neem hier even een momentje voor . En kijk of het lukt om een voorbeeld te bedenken wanneer je tegen een moeder op school, tegen je collega, tegen je baas of partner ja zegt terwijl je eigenlijk wat tijd of rust voor jezelf wilde. Terwijl je eigenlijk wat anders wilde doen. 

Maar waarom vinden we nee zeggen dan zo moeilijk?

Het lijkt dat we zo graag een ander willen helpen, voor een ander klaar willen staan. Je hebt meegekregen dat je een ander altijd moet helpen als kind, want dan deed je iets goeds. Kortom er is altijd een overtuiging vanuit het verleden of angst voor afwijzing waardoor je nu geen nee durft te zeggen. Of angst voor conflict, onbekende of onveiligheid, verantwoordelijkheidsgevoel, schaamte of schuldgevoel en ook en dat is de belangrijkste: het niet durven dragen van de consequentie als jij nee zegt.

Het niet durven dragen dat de ander je niet meer leuk vindt, een ander vraagt of er misschien over je gepraat wordt. Zoals je kunt lezen heeft het niet nee zeggen niks te maken met dat je graag iets voor een ander doet, maar alles te maken dat je bang bent voor de consequentie en dit niet durft te dragen.

Wat natuurlijk niet hoeft te zeggen dat je niks meer voor een ander moet doen he. Als het gewoon goed voelt en je graag op dat moment iets doet voor een ander, uit liefde, gewoon doen♥

Maar als je bij zelf merkt dat je eigenlijk veel meer Ja zegt terwijl je het niet wil dan is dit een mooie om te onderzoeken. Om te onderzoeken waarom je eigenlijk ja zegt. Waarom durf je geen nee te zeggen? Waar ben je bang voor? Mocht je hier hulp bij willen dan heb ik een online training gemaakt. Een training waarin je leert om nee te zeggen en ook waardoor je meer in je eigen kracht komt te staan waardoor je verantwoordelijkheid en leiderschap over je eigen leven kan en durft te nemen. En jij je schuldgevoel en verantwoordelijkheidsgevoel even onder de loep neemt en kan onderzoeken waar deze vandaan kom.

Geen zorgen ik neem je stap voor stap mee. En je zult merken dat het allemaal minder spannend is dan je nu denkt. En misschien vind je het wel spannend, maar dat is ook helemaal niet erg. Alles mag er zijn.

Jij bent helemaal goed zoals je bent! Het is tijd om in je eigen kracht te gaan staan en verantwoordelijkheid te nemen voor jouw geluk. De link naar de training vind je hier.

 

 

Superleuk dat je mijn blog hebt gelezen en je bent helemaal welkom om een berichtje achter te laten. Ik reageer meestal wel binnen 24 uur.

Liefs Janneke