Trauma verwerking, gewoon in het dagelijkse leven.

Alles wat ik op mijn website of in mijn blogs beschrijf heb ik zelf ervaren, doorleefd en ik doe nog altijd ervaring op. In het leven, het leven dat ik mijn coach noem. Het leven waar ik het meeste van leer en waardoor mijn energie steeds meer en beter gaat stromen.

Kijk voor jezelf of het voor jou ook toepasbaar is en of je er wat aan hebt.

 

traumaverwerking, rouwverwerking, innerlijkkind, holistisch therapeut, paardencoach

Het echt naar jezelf durven kijken.

Lijkt vermoeiend, ingewikkeld en eng.

Daarnaast is het zo bizar bevrijdend. Want alle triggers en waar jij je bij anderen aan ergert heeft echt helemaal 0.0 met die ander te maken. Wat er in jou geraakt wordt wel. Durf jij die geraaktheid er te laten zijn?

Durf jij deze vaak diepgewortelde pijn, trauma,  ruimte te geven. In zachtheid, zonder oordeel?

Durf jij te erkennen dat je reactie niet vanuit de volwassen jij was, maar vanuit de pijn, vanuit de hoop gezien te worden?

Soms ben ik boos op iemand, of voel ik me aan de kant gezet, genegeerd, afgewezen enzovoorts.

Gewoon door wat iemand zegt of door wat iemand post. Of whatever.

Ik kan dan in de verdediging schieten en wil dan eigenlijk zeggen dat het aan die ander ligt.

Maar wat ik dan dus doe, is de ander de schuld geven van mijn pijn, mijn geraaktheid, mijn trauma.

Gelukkig kan ik dit steeds sneller herkennen en ook ombuigen. En de geraaktheid voelen, de emotie voelen en het intense verdriet voelen. Dit is puur, dit is rauw en dit is echt.


Want het ligt eigenlijk nooit aan de ander hoe jij je voelt. En ook niet aan jou. Het is gewoon wat het is. Het is meestal angst voor afwijzing en niet goed genoeg zijn. Wat je mee hebt genomen uit je kinderjaren. Het innerlijke kind in jou wordt zo geraakt.  En dat mag door jou gevoeld worden. Meer over het innerlijke kind lees je hier.  Want het is een gevoel in jou dat aandacht nodig heeft. Een ander kan dit nooit voor je oplossen.

Ik maakte ook een cursus over het helen van je innerlijke kind. Deze gaat over het trauma, maar ook hoe je trauma van toen invloed heeft op de persoon die je nu bent. En door hier bewust van te zijn en te helen en verwerken zul je meer rust en vrijheid in je lichaam voelen. Onderaan deze tekst kan je de cursus aanschaffen.

 

Ik zie oplossen bijna hetzelfde als wegstoppen. Want als jij je gevoel niet doorvoelt en een situatie oplost waardoor jij je beter voelt dan zit dat onverwerkte nog steeds in jouw lichaam. Ik geloof echt dat we alleen door te voelen en contact en echt bewust zijn in ons lichaam ons trauma en pijn kunnen verwerken.

Daarnaast ervaar ik dat trauma en oude pijnen “gewoon” in het dagelijkse leven geheeld, verwerkt, “opgelost”, kunnen worden.

Door de dagelijkse triggers die we meemaken.

Maar je moet hier wel zelf verantwoordelijkheid voor nemen en dit durven doorvoelen. Want doorvoelen is in mijn ogen verwerken/loslaten.

Doorvoelen zonder verwachting, oplossing, oordeel enzovoorts.

Gewoon ZIJN met wat er is.

Met jezelf. Zonder teveel er een verhaal ervan te maken.

Voelen.

Liefs Janneke